5 tips voor een efficiënt project management

5 tips voor een efficiënt project management

Als het aankomt op het managen van (meerdere) projecten is dit niet voor iedereen weggelegd. Je moet op meerdere aspecten tegelijk letten en vaak ook andere werknemers leiding geven. Tegenwoordig komen in steeds meer projectwerkzaamheden terug in de vorm van projectmatig werk. Hieronder lees je 5 tips om jouw projectmanagement skills naar een hoger niveau te tillen.

1. Check, check dubbelcheck

Zorg ervoor, dat voordat je begint, dat je alles duidelijk hebt wat er moet gebeuren. Let op de kleine details en maak een plan voor de komende maanden. Als de basis goed is, is dit al het halve werk. Zorg ervoor dat je weet wat de verwachtingen van de klant zijn en of je dit kunt waarmaken. Door middel van verschillende tools, zoals van Rodeo, kun je je planning inzichtelijk maken.

2. Stel je team samen

De basis is gelegd, nu ga je verder met het team. Wie gaat deze opdracht succesvol afronden? Wie versterkt elkaar en kunnen misschien al goed samenwerken? Zorg ervoor dat er afwisseling binnen het team is en dat de teamleden elkaar aanvullen. Vervolgens zorg je ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan en iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft.

3. Orde & structuur

De basis en het team zijn nu gevormd. Neem hierin de leiding en stel deadlines voor de groep. Zorg voor sfeer binnen het team en help waar nodig. Als er lastige vraagstukken naar voren komen waar de groep samen niet uitkomt kan jouw visie helpen. Daarnaast zorg je ervoor dat zowel klant, team en eventuele andere partners op de hoogte zijn van de voortgang.

4. Stap voor stap

Je kunt niet van 0 naar 100 gaan. Dus zorg ervoor dat er in je planning rekening is gehouden met zogenaamde milestones. Dit zijn punten waar je naartoe kunt werken. Stel bijvoorbeeld per maand een doel voor het team. Zo blijft het werk behapbaar en wordt het haast leuk om deze doelen gezamenlijk te behalen.

5. Evalueren en leren

De opdracht zit erop, het rapport is aangeleverd aan de klant. Team work makes the dream work. Echter is het toch belangrijk om nog een stapje terug te nemen en een evaluatie op te maken van de opdracht. Wat ging er goed, maar ook wat ging er minder goed? Kom met het team samen en vraag eventueel ook feedback aan de klant. Zo kun je learnings trekken voor het volgende project.

admin

Reacties zijn gesloten.