Een fietsverzekering afsluiten of niet?
Vandaag de dag maken steeds meer mensen de keuze om hun auto thuis te laten staan. Ook andere vervuilende voertuigen zoals bijvoorbeeld moto’s en brommers worden steeds vaker thuisgelaten. In plaats daarvan wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van de fiets. Wat dit betreft kan je vandaag de dag een keuze maken tussen een gewone fiets en een elektrische variant. Afhankelijk van het soort fiets waarvoor je kiest is het best mogelijk dat deze een behoorlijk stevige waarde zal vertegenwoordigen. Het spreekt dan ook voor zich dat je daar graag een passende verzekering voor zal willen afsluiten. Ben jij ook benieuwd naar wat dit type van fietsverzekering nu allemaal precies voor jou in petto heeft? Lees dan vooral snel verder en je komt er op deze pagina alles over te weten.
Waarom is de nood aan fietsverzekeringen tegenwoordig zo hoog?
In vergelijking met vroeger is er natuurlijk behoorlijk wat veranderd voor wat het aankopen van een fiets betreft. De waarde die een fiets vertegenwoordigde lag in het verleden dan ook een behoorlijk stuk lager in vergelijking met vandaag. Dat is onder meer het gevolg van het feit bijzonder veel mensen tegenwoordig kiezen voor een elektrische fiets. Een dergelijke fiets is niet alleen veel comfortabeler, daarnaast zal je ook kunnen vaststellen dat ze een aanzienlijk hoger prijskaartje met zich meebrengt. Het risico bestaat echter altijd dat een dergelijke fiets wordt gestolen. Dat risico willen veel mensen graag laten dekken. Het afsluiten van de fietsverzekering leent zich hier uiteraard het beste voor.
Welke schade kan een fietsverzekering dekken?
Bij het afsluiten van een fietsverzekering zal je kunnen vaststellen dat er verschillende soorten van schade verzekerd kunnen worden. In eerste instantie gaat het daarbij om schade die wordt veroorzaakt. Een elektrische fiets die schade oploopt kan meteen een behoorlijk prijskaartje met zich meebrengen om te laten herstellen. Het spreekt voor zich dat schade echter al snel kan ontstaan. Dit niet alleen als gevolg van vallen, maar ook wanneer er bijvoorbeeld iemand jouw fiets tegen een andere fiets aan gooit of omgekeerd. Het laten dekken van dergelijke schade is perfect mogelijk door het afsluiten van een speciale fietsverzekering. Dat is echter niet alles. Dit geldt ook voor het dekken van een potentiële diefstal.
Het spreekt voor zich dat je, je fiets in de praktijk veelvuldig zal gebruiken om bepaalde locaties te gaan bezoeken. Dit zorgt ervoor dat je ze ook op regelmatige basis op een externe locatie zal moeten achterlaten. Dat is compleet normaal, maar het zorgt ervoor dat je geconfronteerd kan worden met een bepaald risico op diefstal. Dit risico kan je dus perfect laten dekken door ervoor te kiezen om een fietsverzekering af te sluiten.
Voor welke fietsen kan je een fietsverzekering afsluiten?
Het is in principe perfect mogelijk om voor het merendeel van de fietsen die verkrijgbaar zijn een fietsverzekering af te sluiten. Je moet er alleen rekening mee houden dat de verzekeraar bepaalde extra eisen kan opstellen. Hoe dan ook is het afsluiten van een dergelijke verzekering in principe perfect mogelijk voor zowel nieuwe als voor (jonge) tweedehandse fietsen. In het laatste geval moet het dan veelal wel gaan om een jonge tweedehandse fiets. Dit betekent concreet dat ze maximaal één of twee jaar oud mag zijn. Nogmaals, deze voorwaarden kunnen sterk afhankelijk zijn van de verzekeraar in kwestie. Het is dan ook zeker de moeite waard om je hier even wat dieper in te verdiepen.
Voldoet je fiets aan de bovenstaande eis? In dat geval zal je na willen gaan of je type fiets ook kan worden verzekerd. Het spreekt namelijk voor zich dat er ook allerhande verschillende soorten fietsen bestaan. We maken op dit vlak een onderscheid tussen onder meer:
- Een standaard stadsfiets of citybike;
- Een bakfiets;
- Een ligfiets;
- Een elektrische fiets;
- Een mountainbike;
- Een koers- of racefiets;
- Een vouwfiets;
Er zijn buiten de bovenstaande soorten fietsen zelfs nog menig aantal andere exemplaren ook op de markt terug te vinden. In principe is het mogelijk om voor al deze verschillende soorten fietsen een fietsverzekering af te sluiten. Zo heb je de mogelijkheid om ze altijd en bovendien ook zonder ook maar enig probleem te laten verzekeren.
Is het afsluiten van een fietsverzekering verplicht?
In zowel Nederland als België geldt een verplichting voor het afsluiten van een zogenaamde WA-verzekering voor gemotoriseerde voertuigen. Hieronder verstaan we voertuigen zoals bijvoorbeeld een auto, een motor evenals een brommer of een scooter. De fiets is uiteraard niet gemotoriseerd waardoor ervoor het afsluiten van een fietsverzekering geen verplichting geldt. Of je er nu dus al dan niet voor gaat kiezen om een verzekering voor je fiets af te sluiten, in alle gevallen is dat een geheel vrijblijvende keuze.
Verschillende soorten fietsverzekeringen
Net zoals ook geldt voor bijvoorbeeld de autoverzekering is het ook bij de fietsverzekering zo dat je een keuze kan maken uit verschillende mogelijkheden. Het is daarom altijd aan te raden de verschillende mogelijkheden naast elkaar te houden bij het fietsverzekering vergelijken. We maken wat dit betreft dan ook een onderscheid tussen de mogelijkheden zoals hieronder aangegeven:
- De standaard fietsverzekering;
- De allrisk of omnium fietsverzekering;
Tussen beide soorten fietsverzekeringen is er sprake van een niet onaanzienlijk verschil in dekkingen. Indien je ervoor kiest om de standaard fietsverzekering af te sluiten opteer je voor een verzekering die niet alleen totaal verlies door diefstal indekt, maar ook schade als gevolg van een poging tot diefstal. Voor de meeste mensen zal deze verzekering voldoende zijn. Of dat ook geldt voor jou is natuurlijk wel afhankelijk van de exacte waarde die je fiets vertegenwoordigt. Wil jij graag zoveel mogelijk potentiële risico’s kunnen laten dekken? Dan zal je er wellicht alsnog voor willen kiezen om een meer uitgebreide verzekering af te sluiten. Het gaat in dat geval om een omnium fietsverzekering. Hierbij kan je rekenen op de dekkingen zoals hieronder voor je opgelijst:
- Totaal verlies door diefstal;
- Schade door een poging tot diefstal;
- Totaal verlies door een ongeval;
- Schade als gevolg van vandalisme;
- Schade als gevolg van een ongeval;
- Schade aan je fiets door vallen;
De omnium of allrisk fietsverzekering is duidelijk de beste of meest complete op de markt. Je dient er alleen bij stil te blijven staan dat er in verhouding vrij hoge kosten aan verbonden zijn. Dit zorgt ervoor dat het afsluiten van zo’n verzekering eigenlijk enkel en alleen interessant is voor de duurdere fietsen.